Fiskets historia i Skåne

I Skåne, som är omgivet av vatten åt tre håll och som hyser en mängds sjöar och vattendrag, har fisket alltid utgjort en stor och viktig del av människors försörjning.

På medeltiden så var byarna Skanör–Falsterbo, i dag exklusiva bostadsområden i Skånes sydvästra hörn, en stor handelsplats som utgjorde en viktig del i den livliga Hansa-handeln. Överflödet av sill i vattnen längs den skånska kusten lockade fiskare och affärsmän från när och fjärran, som alla ville ta del av havets rikedomar. Enligt legenden var sillfisket i Skåne så rikligt att man understundom kunde ösa upp fisken med sina bara händer.

Lönsamheten från det professionella fisket har idag sjunkit betydligt, men Skåne är fortfarande ett populärt mål för entusiastiska fritidsfiskare.

Fiske för alla

Fiskecharter och guider

Helsingborgsbåtarna Dagliga utflykter från Helsingborg på tre olika fartyg.

Rååbåtarna Dagliga fiskeexpeditioner året runt från hamnen i Råå strax söder om Helsingborg.

Öresundsfiske Erbjuder charterturer tisdag-söndag året om. Utmärkta kunskaper i Öresundsfiske. Avgår från Limhamn, strax söder om Malmö.

Landskronabåtarna Med Landskrona som utgångshamn nås djuphålorna runt Ven på bara 15 minuter. Beroende på säsong kan ett stort antal fiskarter fångas här, bland annat torsk, sill, makrill och olika typer av plattfisk. 

Abel fiske Med Abel fiske kan du boka flera olika guidade fisketurer från land samt med båt. Med ledning av erfarna fiskaren Johan Abelsson kan du fiska lax, havsöring, gädda och regnbåge.

I Skåne finns faktiskt över 130 officiella platser tillägnade fiske – för att inte tala om alla lokala smultronställen och mindre kända platser som du kan hitta genom att bara fråga runt lite.

Fiske sker året runt och med flertalet metoder; vare sig du föredrar att pilka med drag, fiska med kastspö eller flugfiska så finns här något för dig.

Att fiska i Skåne är dessutom ett väldigt familjevänligt äventyr. Välja mellan allt från camping och små stugor till mysiga B&B:s för att stanna över natten.

Fiske på öppet vatten i Skåne

Skånes kustlinje är över 400 kilometer lång och erbjuder många möjligheter att fiska på öppet vatten.

Luta dig tillbaka och koppla av medan du pilkar lax eller makrill, eller åk längre ut till havs och utforska de många djupare fiskevattnen, varav några finns runt gamla skeppsvrak.

Vattnet på Skånes östkust är känt för att härbärgera några av landets största exemplar av havsöring, gädda och lax, så ta med din spinn- eller flugfiskespö. Skånes västkust erbjuder ett fantastiskt torskfiske och längs med kusten finns det gott om platser där du kan fiska havsöring.

Längs kusten kan du ofta också hitta en alldeles egen plats att fiska från, utan att behöva dela den med andra människor. Du kan också välja att hyra en egen båt för att komma längre ut, eller så kan du anlita en professionell guide som tar dig till de bästa ställena.

Sjöar i Skåne

Sjöarna i Skåne erbjuder en mängd olika sorters fisk och faktum är att rikedomen av arter här är störts i hela Sverige. Med fler än 50 pittoreska sjöar lockar Skåne fritidsfiskare från när och fjärran, och insjöfisket i Skåne, som stoltserar med såväl abborre och gös som gädda och flera andra arter, erbjuder en oslagbar kombination av vacker natur och lugn och ro.

Runt Snogeholmssjön är landskapet hisnande vackert och Gyllebosjön är en annan av pärlorna på Österlen. För att få ut det mesta av din tid på de större sjöarna, såsom Ivösjön, Finjasjön och Ringsjön kan du hyra en guide. Det, i kombination med en gnutta tur, kan öka dina chanser att äntligen ta hem drömfångsten.

En man som står på stranden på Ivösjön och fiskar vid solnedgången
© Mickael Tannus

Åar i Skåne

Om du föredrar att fiska längs en bäck eller å erbjuder Skåne ett brett utbud av möjligheter. Helge å, Vramsån, Almaån, Holjeån och Skräpbeån  är några av de mest populära åarna för fiske. Världsrekord i sikfiske togs i Skräbeån när en sik som vägde mer än 5 kg fångades, och havsöringar på mer än 10 kilo har också fångats här. Öring, lax och havsöring är några av de vanligaste fångsterna i åarna runt Skåne.

Lödde å, som ligger strax söder om staden Landskrona, anses faktiskt vara ett av de bästa fiskevattnen för gädda och abborre i hela Europa. Gäddor som väger runt 10 kg är inte ovanliga här och de största som har fångats har vägt så mycket som 20 kilo.

A fisherman throws with his fishing rod at sunrise
© Mickael Tannus
Inland lake fishing in Skåne boasts perch, zander, pike and other varieties.
Närbild av en mans händer som håller i ett fiskespö och bete
© Mickael Tannus
Even if you are not an expert, you will still have good chances to catch fish from a dock using a simple jig or float fishing rod.
En man håller i sina händer en liten betesask
© Mickael Tannus

Fiskekort i Skåne

Bra att veta om fiske i Skåne

Skyddade områden 

Fiskeregler

Läs mer om bra fiskeområden i Skåne här

Kustlinjuen är tillgänglig för alla som vill fiska från land, medan det krävs fiskekort för att fiska i insjöar. Tänk också på att det inte är tillåtet att fiska vissa arter under vissa tider på året, och att det i vissa områden är helt förbjudet att fiska. Är du osäker, hör gärna med närmaste turistinformation. De kan också hjälpa dig vidare till de lokala fiskeföreningar som säljer fiskekorten. 

Hjälpte den här artikeln dig?

Andra har också läst

Beach shoreline and forest
© Carolina Romare

Stränder i Skåne

Här har vi samlat ett antal av de mest populära stränderna i regionen, men kom ihåg att det bara är ett axplock - om du kör längs kusterna så kommer du garanterat att hitta dina egna smultronställen.
Läs mer
Fyra personer fotvandrar på en landsväg en sommardag på skåneleden

Vandring i Skåne

Från de djupaste urskogar till gyllene rapsfält, via dramatiska klippor och vita sandstränder - vandring i Skåne bjuder på mängder av vackra och unika naturupplevelser för alla sinnen.
Läs mer